Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Vorstschade bij heesters

Veel planten hebben deze winter schade opgelopen door de vorst. De oorzaak ligt in een combinatie van warme maand december en daarna extreem koud weer. Planten beschermen zich tegen de kou door de sapstroom op een laag pitje te zetten en zo min mogelijk vocht in de takken te laten zitten. Door de relatieve warmte in december was van veel planten de sapstroom al weer op gang gekomen. De extreme kou daarna heeft ervoor gezorgd dat het sap in de takken bevroren is en de takken en soms ook de hele plant dood is.

Planten met schade krijgen geen nieuwe bladeren op hun takken of zoals bij wintergroene heesters krijgen bruin blad en latten daarna het blad vallen. Deze planten lijken dood, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. In deze tijd van het jaar is al wel te zien of ze dood zijn of niet. Veel planten lopen toch weer uit, soms niet vanuit de takken, maar vanuit de voet van de plant. Voorbeelden van heesters die het moeilijk hebben gehad, zijn Virburnum tinus, Vlinderstruiken, Prunus laurocerasus (laurier),  Prunus lusitanica, Eleagnus,Rozen, Hortensia's en soms ook Rhododendrons.

Wat is nu de beste werkwijze? Het is in ieder geval belangrijk om te bedenken dat een oude struik een sterk wortelgestel heeft. Als de plant nog leeft, kan hij dankzij deze wortels snel weer groeien. Veek sneller dan een nieuwe plant die eerst weer een goede wortelkluit moet aanmaken. Al het bruine dode hout, dat niet uitloopt, kan nu worden weggesnoeid. De plant moet een enorme prestatie leveren om weer goed groen te worden. Wat bemesting met een organische mestkorrel en goed water geven kan hem hierbij helpen.

Ik zal hierna per soort wat tips geven. Veel Viburnum tinus zijn dood, maar controleer voor u de struik verwijdert goed of er van onderuit niet meer uitloopt. Als er nu nog geen groen te zien is, kunt u de plant het beste rooien. Vlinderstruiken lopen vaak niet meer uit op de oude takken, maar soms nog wel van onderaf de stam, controleer dit goed voordat u de plant verwijdert. Prunus laurocerasus heeft vaak al zijn blad laten vallen, maar loopt weer uit. Dit geldt ook voor de prunus lusitanica. Ook de Eleagnus is vaak helemaal kaal, maar loopt wel weer uit. Bij geente soorten kan het zijn dat hij uitloopt vanuit de onderstam. Dit zijn snel groeiende takken, soms met een andere bladkleur. Deze takken kan u beter weghalen.De Rozen hebben het ook zwaar gehad. Sommigen lopen weer van onderaf uit, maar dit kan een wilde scheut uit de onderstam zijn. Houdt dit goed in de gaten. Sommige rozen lopen wel uit, maar dan wordt opeens het blad toch geel. Deze takken kunt u snoeien en hopelijk zijn er toch nog groene takken over. De Hortensia's, de boeren soorten, zullen niet veel bloei geven dit jaar, want de takken met de bloemknoppen zijn meestal bevroren. Gelukkig lopen zij wel weer uit van onderaf, dus volgend jaar hopelijk meer geluk. Alle kale takken, en takken met weinig blad, kunnen worden weggesnoeid. Ook nog een zorgenkindje is de Hibiscus, die altijd al laat uitloopt, maar dit jaar nog later. Toch blijken veel nog te leven en in ieder geval met een aantal takken weer uit te lopen.

Ik hoop dat bij u de vorstschade meevalt en dat veel planten zich nog herstellen.

Renske Bos

Adv. Bol.com Gardena