Ongedierte in de tuin

12-06-2017
Ongedierte in de tuin

Ongedierte in de tuin kan een vervelend probleem zijn. Lees hier hoe je verschillende soorten ongedierte kunt bestrijden!

Luizen

Luizen kunnen je planten behoorlijk ziek maken. Er zijn verschillende soorten luizen. Bladluizen leven zowel buiten als binnen en ze kunnen grote schade aanbrengen aan jouw planten. Hun werkwijze is zeer geraffineerd: ze kiezen een heerlijk, sappig blad uit en zuigen deze vervolgens leeg met hun zuigmondjes. Bladluizen kunnen allerlei kleuren hebben en ze laten kleverige honingdauw achter. Schildluizen zitten aan de onderkant van bladeren en zijn bruin, geel, wit of donkerbruin. Naast dat zij planten leegzuigen, spuiten schildluizen ook een giftige stof in. Bestrijd luizen op de volgende manieren:

  • Spuit ze van de bladeren af
  • Veeg ze weg met een vochtige doek
  • Chemisch bestrijdingsmiddel
  • Het loslaten van lieveheersbeestjes
  • Natuurlijk bestrijdingsmiddel

Probeer het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen altijd zo veel mogelijk te voorkomen!

Wittevlieg

De Wittevlieg gaat op de onderkant van bladeren van kasplanten en koolsoorten zitten. Je komt ze op normale tuinplanten dus niet tegen. De Wittevlieg zuigt voedingsstoffen uit de planten en tast ze aan met zijn giftige speeksel. Ook laat de Wittevlieg honingdauw achter. Spuit de vliegjes, poppen en eitjes ter bestrijding van de bladeren af. Heeft de vlieg zich al te veel verspreid? Gebruik een chemisch bestrijdingsmiddel of zet de sluipwesp uit.

Lees meer op de volgende pagina