Zwanenburg Kies andere plaats
Nieuwsbrief

Iedere maand een nieuwsbrief vol inspiratie, tuintips & exclusieve kortigen in tuincentra en voor webshops? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief!

Tips voor de moestuin in juni

14 juni 2013
Tips voor de moestuin in juni

Het is meteorologisch gezien zomer, en ook het weer laat zich steeds vaker van haar goede kant zien. De eerste zomerworteltjes, bieten en tuinbonen zijn aan het begin van de zomer klaar. Aangezien ze er niet verser op worden als u ze in de grond laat zitten, kunt u ze het best direct oogsten. Dit maakt ook weer ruimte voor andere gewassen die moeten doorgroeien of als u weer nieuwe zaden wilt planten.

Perfecte omstandigheden
In juni zijn de omstandigheden optimaal. De warme tempraturen en de vochtige grond geven een uitstekende groei. Naarmate het in juli en augustus warmer en droger wordt, zullen de gewassen het steeds lastiger krijgen. Zorg er dus voor dat uw gewassen halverwege juni aan het groeien zijn. Er zijn natuurlijk ook hele sterke gewassen die ook in de koude dagen goed groeien. Dat geldt voor o.a. witlof, andijvie en Chinese kool.

Bescherming van uw gewassen
In de zomer moet u, uw planten goed beschermen tegen insecten en schimmels. Meeldauw kan in de drogere perioden gevaarlijk zijn voor courgettes, komkommers, erwten, pompoenen en koolrapen. Vochtig blijvende grond kan de schade beperken, geef daarom voldoende water. Gewassen zoals tomaten, paprika’s, aubergines en komkommers kunt u in juni perfect planten. Deze tijd van het jaar behandelt deze plantjes goed. Als u gaat kijken voor planten in uw moestuin houdt er dan rekening mee dat het al laat in het jaar is, en de planten het best groeien als ze in maart of april al in de grond gezet zijn.

Meststoffen
Doe voorzichtig met meststoffen. Teveel mest toedienen kan leiden tot grote problemen voor het milieu. Stikstof is erg goed in water oplosbaar en spoelt gemakkelijk via grondwater naar de rivieren, waar het snelle groei van algen veroorzaakt. Dit alles verstoort het evenwicht in het rivierleven. Gebruik daarom dus alleen meststoffen als ze nodig zijn, geef ze op het juiste moment water en houdt u aan de aanbevolen hoeveelheden.

Vind meer informatie over de moestuin op Tuinen.nl