Zwanenburg Kies andere plaats
Nieuwsbrief

Iedere maand een nieuwsbrief vol inspiratie, tuintips & exclusieve kortigen in tuincentra en voor webshops? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief!

Bloemenbureau Holland daagt kunstenaar uit met uitzinnige bromelia

27 mei 2013
Bloemenbureau Holland daagt kunstenaar uit met uitzinnige bromelia

Een week lang siert een levensgroot kunstwerk de etalage van Maison de Bonneterie in Amsterdam. Bloemenbureau Holland heeft aanstormend kunstenaar Cedric Laquieze uitgedaagd om zich voor een kunstwerk te laten inspireren door de uitzinnige plant de bromelia. Het resultaat is een spectaculair kunstwerk dat bestaat uit zowel een poema skelet dat bedekt is met honderden kleurrijke bromelia’s, als een indrukwekkende bloemenjurk. Vanaf donderdag 23 mei om 10:00 uur staat het etalage vullende kunstwerk een week lang in Maison de Bonneterie in de Amsterdamse Kalverstraat.

Energieke plant
Met een fascinatie voor organische materialen en esthetische vormen maakt Laquieze al vele jaren kunstwerken van insecten in combinatie met bloemen en planten. Laquieze: “Ik stond voor de uitdaging voor het eerst met echte planten te werken. De bromelia is een sterke en veelzijdige plant. Haar bloemen zijn fantastisch en gaan op in het geheel zonder karakter te verliezen. Het was een genot om met de plant te werken en het zal niet bij dit ene werk blijven”. De eigenschappen van de bromelia, waaronder weinig behoefte aan verzorging, maken de plant uiterst geschikt voor decoratieve toepassingen en komt goed tot zijn recht in Laquieze’s werk.

Kunst komt tot leven
De combinatie van de krachtige plant en het skelet van de poema zorgt voor een excentriek en eigenzinnig kunstwerk. De kleurrijke bloemenjurk is net als het skelet, volledig opgebouwd uit honderden bromelia’s en zou niet misstaan op een catwalk voor haute couture. Aan elk detail is gedacht en zowel de jurk als de poema, lijken met zoveel kleur en vorm tot leven te komen als u ernaar kijkt. Laquieze heeft met zijn kunstzinnigheid en precisie een opvallend kunstwerk neergezet, waar u niet zomaar voorbij loopt.

Internationale allure
Laquieze is een aanstormend talent die zijn weg richting galeries in Londen en Parijs goed weet te vinden. Hij heeft al naam gemaakt in het binnen- en buitenland met zijn zeer opmerkelijke kunstwerken. Zo staat er een samenwerking in de planning met modeontwerpster Iris van Herpen, en weten wereldwijd steeds meer mensen hem te vinden voor de meest uiteenlopende projecten. Laquieze heeft zijn opleiding gevolgd op de kunstacademie in Parijs en de Rietveld in Amsterdam. Hier ontwikkelde hij zich in het maken van kunstwerken met insecten en bloemen die veelal lijken op prachtige wezens, groot en klein, die iets weg hebben van sprookjesfiguren.

Schoonheid als beleving
Bloemenbureau Holland staat bekend op het gebied van bijzondere samenwerkingen met (mode)ontwerpers en kunstenaars. Het is vaker dat een specifieke bloem of plant centraal staat in een campagne. Manirma Vries van Bloemenbureau Holland: “Het is bijzonder om te zien welke creaties ontstaan in een samenwerking met iemand die oog heeft voor esthetiek. Een bloem of plant is eigenlijk al een kunstwerk op zich. Ik geloof in de kracht die hierin samengaat”.

Het kunstwerk van Cedric Laquieze is op 23 mei 10:00 onthuld en is nog te zien tot 1 juni.

Kijk voor de making-off op http://www.youtube.com/watch?v=8Z77_2oKg_A


Fotografie: ©Guy Offerman Photography