Zwanenburg Kies andere plaats
Nieuwsbrief

Iedere maand een nieuwsbrief vol inspiratie, tuintips & exclusieve kortigen in tuincentra en voor webshops? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief!

Woonplant van de maand december: Hyacint

1 december 2011
Woonplant van de maand december: Hyacint

Beeldschone Hyacint garandeert goed gevoel in donkere winter

Een heerlijk geurende vleug van optimisme en lente in hartje winter. De Hyacint is als geen ander in staat om je tijdens de donkere dagen te voorzien van een gevoel van vrolijkheid. Met z’n opvallende montere kleuren zorgt hij samen met jou voor verlichting in de laatste maand van het jaar. Een perfecte kandidaat dus voor Woonplant van de maand december.

Een bolgewas, en dus typisch Hollands, zo zien we de Hyacint graag. Maar z’n geschiedenis is eigenlijk behoorlijk ‘mediterraan’. Hij werd oorspronkelijk in het Middellandse Zeegebied geteeld en later in Frankrijk. Keus genoeg: de Hyacint is verkrijgbaar in de kleuren blauw, paars, rood, roze, geel, oranje en wit.

Beeldschone zoon

Z’n naam is afgeleid van de mythische figuur Hyacinthus, de beeldschone zoon van de oude Spartaanse koning Amyklas. Zonnegod Apollo beminde Hyacinthus om zijn schoonheid, maar doodde hem per ongeluk bij een worp met een discus. Uit het wegstromend bloed uit het hoofd van Hyacinthus schoot vervolgens een prachtige bloem omhoog, die Apollo naar zijn vriend vernoemde. Deze Hyacint oogst talloze eeuwen later met z’n schoonheid nog steeds vele bewonderende blikken. Met een Hyacint heb je dus een absolute blikvanger in je huis, zowel qua uiterlijk als qua geur.

Lekker(der) in je vel

Daar word je zelf ook nog eens beter van. De Hyacint als typische uitbundig bloeiende plant zorgt ervoor dat jij je lekker(der) in je vel voelt, zo heeft onderzoek aangetoond. Met een Hyacint in je leefomgeving ben je gegarandeerd opgewekt. Niet verkeerd tijdens de donkerste dagen van het jaar. Zet ‘m dus op een centrale plaats, en samen fleuren jullie alles en iedereen in de kamer op.

 

 

Dichte bloementros

De Hyacint is een zeer makkelijke plant. Voelt zich prima in elke ruimte, en meer dan regelmatig water (geen plantenvoeding nodig) vraagt de Hyacint niet van je. Hij zal je belonen met een prachtige dichte bloementros. Als jij ‘m dan af en toe helpt bij het ondersteunen van z’n soms wat lange bloemstelen, zorgt hij ervoor dat het jou aan schoonheid en een goed gevoel niet zal ontbreken.

Woonplant van de maand

De Hyacint staat volop in de schijnwerpers als Woonplant van december. ‘Woonplant van de maand’ is een initiatief van Bloemenbureau Holland. Maandelijks kiest het in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is maar wel potentie heeft om het goed te doen in de Nederlandse woonkamer.