Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Dit zijn de gevolgen van de droogste juni ooit!

De afgelopen maand juni staat in de top 10 van de droogste junimaanden ooit gemeten. Hoe komt deze grote stijging? En wat zijn de gevolgen? Dat lichten we vandaag toe. 

De gevallen neerslag in juni

Er is in De Bilt slechts 12 milimeter neerslag gevallen. Op 1 juni is meteen de meeste neerslag gevallen, toen er in het noordoosten lokaal 50 milimeter viel tijdens onweersbuien, meldt het KNMI. Het noordoosten is ook meten de streek waar het meeste neerslag is gevallen, namelijk 56 milimeter op het KNMI station Nieuw Beerta. De droogste kant van het land is Vlissingen, met slechts 1 milimeter neerslag.

Hoe komt het dat het in juni zo droog is geweest?

De droogte van de afgelopen maand komt door de actieve hogedrukgebieden boven de Britse eilanden. Hierdoor kan de neerslag Nederland niet bereiken. Wat heeft dit voor gevolgen? De gewassen hebben het zwaar en ook de grondwaterstand blijft zakken. 

Wat zijn de gevolgen van de droogte?

Het gevaar is er dat er een te lage waterstand ontstaat. Waterschappen kunnen de stuwen dan bijvoorbeeld verhogen, zoals in de Achterhoek al is gedaan. Er kan een onttrekkingsverbod worden ingesteld, zodat boeren geen water uit sloten of beken mogen halen. In Noord-Limburg mogen agrariërs al een tijdje hun land niet meer beregenen, omdat de waterstand dan te veel daalt. 

Maken boeren zich al zorgen?

De achterban van de landbouworganisatie LTO maakt zich nog geen zorgen, ondanks de historische droogte. Door eerdere neerslag vroeger in het seizoen is de grond nog vochtig. Het kan nog alle kanten op en de boeren maken zich nog geen zorgen. Er zijn nog veel mogelijkheden, en wanneer nodig beregenen ze. 

Wat kun je doen in de tuin met deze droogte?

Heb je een tuin vol met bloemen en planten? Dan is het belangrijk om erg alert te zijn! De droogte kan veel schade aanrichten. Hortensia's en varens hebben het over het algemeen moeilijk met deze temperaturen. Veel sproeien is dan ook noodzakelijk, vooral in de avonduren. Als de zon weg is, verdampt er zo min mogelijk water, waardoor de plant zich de hele nacht kan volzuigen en daar overdag van profiteert.

Nog geen reden tot paniek

Gelukkig is er geen reden tot paniek, zolang we er rekening mee houden dat de planten wat extra aandacht verdienen. Tijden van échte extreme droogte kennen we in Nederland eigenlijk niet en worden nu ook niet verwacht. De droogte die voor ons een record is, is uiteraard nog geen schadelijke of extreme droogte te noemen zoals deze in andere klimaten voorkomt. 

Adv. Bol.com Gardena